Florin Grozea: Importanta Facebook in cariera unui artist


Logo Facebook

Acesta este cel de-al treilea articol din seria Strategie Online pentru Artiști.

Primele două articole le puteți citi aici: Blogging – YouTube 

Primul argument pentru care artiștii trebuie să fie pe Facebook este cantitatea…

Facebook este cea mai mare rețea socială din lume, cu peste un 1,2 miliarde de conturi active. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la lansarea acestui site de către [studentul pe atunci] Mark Zuckerberg și rețeaua continuă să crească.

80% dintre românii cu conexiune la Internet au cont pe Facebook. Ultimele cifre vorbesc despre 7 milioane de utilizatori români [conform FaceBrands]. E clar că și artiștii trebuie să fie acolo unde sunt potențialii lor fani! Chiar și brand-urile premium au înțeles că aurul se cerne din nisip cu foarte multă apă! 🙂

Facebook Infografic 10 ani

Știu că nu trebuie să conving artiștii români să intre pe Facebook, aceștia deja îl folosesc zilnic. Unii dintre ei cu mare succes – Inna are aproape 12 milioane de like-uri, Akcent și Alexandra Stan câte 3 milioane. Alți artiști însă îl folosesc rar și fără a avea o strategie clară.

Dincolo de competiția pentru numărul de like-uri [care la un moment dat s-a dovedit aproape inutilă] importanța Facebook în industria muzicală stă în promovare, branding și distribuție. Voi discuta despre aceste lucruri în acest articol.

De asemenea voi încerca să demonstrez că Facebook nu este totuși Sfântul Graal al Internetului și că o strategie online inteligentă nu se poate construi exclusiv cu el.

La final voi face câteva recomandări artiștilor [și managerilor] pentru prezența lor pe Facebook.

Importanta Facebook

1. Promovarea muzicii pe Facebook

Facebook-ul seamănă mult cu forumurile și hub-urile la modă în anii 2000, atunci când utilizatorii au descoperit că pot împărți fișierele MP3 între ei și așa a apărut “pirateria” online. Forumurile, camerele de chat și hub-urile de torente erau doar modalități de comunicare și de promovare, nu aveau niciun scop comercial. Această asemănare face ca artiștii români să înțeleagă printre primii puterea promovării muzicii [în sensul de “giving away for free”] pe Facebook! Auto-piratarea a fost unul dintre atuurile muzicii autohtone în perioada numită Valul Românesc: 2008-2012.

CITEȘTE: Top 10 motive pentru care muzica românească va cuceri lumea

2. Branding pe Facebook

Facebook-ul ajută și la branding. Privește această rețea ca o uriașă revistă, cu fotografii mari, cu știri, cu horoscop și glume, cu reclame. De ce crezi că cea mai nouă aplicație mobilă lansată de site-ul lui Mark Zuckerberg se numește Paper?

Așadar, nu doar muzica artistului este promovată, ci chiar artistul. Numele lui. Imaginea lui. Vorbele lui.

E ca și cum ai primi [sau ai cumpăra] spațiu în cea mai populară revistă din lume! Toți artiștii vor o expunere maximă acolo, nu-i așa?

CITEȘTE: Ce toată lumea trebuie să știe despre muzica gratuită pe Internet

3. Distribuție prin Facebook

În era digitală canalele de distribuție nu mai sunt doar casele de discuri și rețelele de magazine.

Unii artiști caută să fie lăudați de un blogger puternic mai mult decât caută o casă de discuri… Un articol laudativ pe Pitchfork sau pe blogul lui Perez Hilton, o menționare într-un episod de pe vlogurile Shane Dawson sau Niga Higa, o postare pe contul Facebook al BBC Radio One – acestea sunt câteva exemple de canale de distribuție online cu putere internațională.

Datorită numărului mare de utilizatori, Facebook face o treabă foarte bună în a disemina informația digitală. Implicit: muzica digitală.

CITEȘTE: 20 sfaturi pentru o pagină muzicală Facebook de succes

Facebook Pharrell

Facebook nu este totul pe Internet

Așa cum spuneam și în primele două articole din această serie dedicată strategiei online, Internetul nu se reduce la Facebook! Deși mulți artiști se limitează la folosirea acestei rețele importante, mediul online înseamnă mai mult decât achiziția de like-uri. De fapt, rezultatul cel mai important al strategiei online a unui artist este monetizarea. Iar monetizarea se face prin vânzări și concerte, nu prin like-uri.

Războiul like-urilor și-a arătat inutilitatea în momentul în care toată lumea a aflat că maxim 12% din utilizatorii care au dat LIKE la o pagină oficială văd status-urile acelei pagini! În cele mai multe cazuri procentul nu trece de 8%. Așa că nu contează atât de mult câte like-uri ai primit pe pagina oficială, ci cât de mult interacționează fanii cu conținutul pe care îl publici. Și, într-un final, câți dintre aceștia chiar cumpără muzica ta și vin la concertele tale.

Mai multe detalii despre cum funcționează News Feed și sfaturi pentru o strategie online pentru brand-uri găsiți în cartea lui Alexandru Negrea “Marketing și Comunicare pe Facebook” [eBook gratuit].

eBook Marketing Comunicare Facebook

Reguli de bază în promovarea artiștilor pe Facebook

1. Scrie des. Scrie scurt. Scrie din suflet.

2. Răspunde întrebărilor, criticilor, laudelor.

3. Folosește fotografii mari. Dar să fie creațiile tale, atenție la copyright! Un ghid folositor găsiți aici.

4. Experimentează. Testează. Evoluează. Organizează concursuri.

5. Colectează adrese de email și numere de telefon. Amintește-ți scopul final: vânzarea de albume și de bilete la concert.

6. Nu uita să faci muzică des. Muzică bună 🙂

7. Apelează la specialiști. La început e ușor să le faci pe toate, dar când cariera ta ia avânt e mai sigur și mai ieftin să angajezi pe cineva.

Știu că mă repet, dar repetiția e mama învățării: Facebook nu va fi aici pentru totdeauna, folosește-l pentru a ajunge la un număr cât mai mare de ascultători pe care să-i transformi în fani fideli.

Acești fani vor schimba rețelele sociale mereu așa că scopul tău final este să salvezi informații pentru a putea comunica cu ei direct indiferent ce rețea socială apare și dispare. Despre ROI și Newsletter voi vorbi pe larg într-un articol viitor.

———————————————————–

Acest articol abordează importanta Facebook în cariera unui artist la un nivel general, subiectul este generos și sunt multe de spus.

Pentru servicii complexe de strategie online pe Facebook puteți apela la agenția noastră digitală Hit Yourself Consulting. Clienții noștri sunt artiști și trupe care au succes atât în România, cât și pe plan internațional: Aylin Cadîr, Ellie White, Deepcentral..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.