Florin Grozea: Importanta YouTube in cariera artistilor


Importanta YouTube
, , ,

În articolul anterior am evidențiat câteva argumente care arată importanța blogului în cariera unui artist, acum voi discuta despre importanta YouTube în cariera unui artist.

În acest articol voi trata în ordine: importanța YouTube pentru industria muzicală în general, pentru artiștii internaționali și casele de discuri mondiale, importanța pentru artiștii români, celebri sau debutanți.

bloguri articole

Un top al vizualizărilor de la apariția YouTube până azi ne arată că 19 din 20 cele mai populare clipuri din istorie sunt videoclipuri muzicale. Astfel YouTube a devenit un site muzical, un fel de MTV 2.0. Sau, mai important: un Radio 2.0.

Importanta YouTube

Importanta YouTube pentru muzică

1. PSY-GANGNAM STYLE (1,836,179,556 views)
2. Justin Bieber-Baby (940,157,329 views)
3. Jennifer Lopez-On The Floor (710,345,865 views)
4. Eminem-Love The Way You Lie (628,676,908 views)
5. “Charlie”-Charlie bit my finger – again! (609,772,992 views)
6. LMFAO-Party Rock Anthem (604,128,401 views)
7. PSY-GENTLEMAN M/V (593,911,205 views)
8. Shakira-Waka Waka : 2010 FIFA (577,362,778 views)
9. Lady Gaga-Bad Romance (551,452,208 views)
10. Michel Teló-Ai Se Eu Te Pego (538,557,290 views)
11. Carly Rae Jepsen-Call Me Maybe (513,971,882 views)
12. Don Omar-Danza Kuduro (497,424,514 views)
13. Macklemore-Thrift Shop (461,371,646 views)
14. Eminem-Not Afraid (460,901,318 views)
15. One Direction-What Makes You Beautiful (456,737,204 views)
16. Gotye-Somebody That I Used To Know (453,113,386 views)
17. Pitbull-Rain Over Me (444,653,020 views)
18. Bruno Mars-The Lazy Song (434,268,695 views)
19. Katy Perry-Firework (404,631,799 views)
20. Justin Bieber-Never Say Never (397,159,700 views)

PS: “Charlie” este singurul din listă care nu este un videoclip muzical!

Observați că, deși utilizatorii pot alege din miliarde de clipuri video de pe YouTube [de la glume până la piese de teatru, de la secvențe din emisiuni până la concerte, de la pisici care se împiedică până la filmări cu copii amuzanți] oamenii aleg să asculte muzică.

Da, oamenii ascultă muzică pe YouTube, nu neapărat vizionează videoclipuri muzicale. Statisticile arată clar faptul că utilizatorii folosesc acest site pentru a ASCULTA muzica. Ca la un radio!

Mai mult: peste trei sferturi din muzica ascultată pe YouTube aparține celor patru mari case de discuri internaționale. Statistica o vedeți aici .

Facebook vs YouTube

Rețelele sociale [MySpace, hi5, Bebo, Friendster, Twitter] au fost și sunt instrumente importante pentru artiști. Cu ajutorul acestor servicii online artiștii pot să se promoveze gratuit, pot comunica și interacționa direct cu fanii și potențialii fani, pot chiar să distribuie [gratuit sau contra-cost] melodii, servicii și obiecte promoționale.

Datorită succesului global al Facebook [peste 1 miliard de utilizatori din septembrie 2012], rețeaua a devenit locul principal unde artiștii se exprimă pe Internet. Acolo unde sunt mulți oameni vei găsi și fanii pentru muzica ta 🙂

Totuși, nu vă lăsați amăgiți… Facebook este ca o piață [privată, închisă, semi-obscură] unde se adună mulți oameni. Radioul pe care îl ascultă aceștia este YouTube!

Importanta YouTube in cariera unui artist

YouTube este mai important pentru artiști decât Facebook!

Majoritatea artiștilor români folosesc Facebook zilnic și își concentrează eforturile aici. Sfatul meu este să se concentreze mai mult pe YouTube și iată argumentele mele:

1. Facebook este o rețea închisă. YouTube aparține Google.

Așa cum vă spuneam în articolul “Importanța blogului în cariera unui artist” rețeaua Facebook este o rețea imensă dar accesibilă doar din interior. Foarte puține date sunt vizibile din exterior! Pozele, status-urile, link-urile tale sunt vizibile doar prietenilor sau urmăritorilor tăi, pe când clipurile, tag-urile, comentariile, link-urile de pe YouTube sunt accesibile pentru toată lumea

Și nu uita că YouTube este un serviciu Google, iar 67% din căutările pe care le fac oamenii pe Internet trec prin Google Search. Așadar nu numai că vei fi mai ușor de găsit pe YouTube dar vei fi și promovat de Google în detrimentul altor site-uri și servicii online.

2. Facebook va dispărea la un moment dat.

La fel se va întâmpla și cu YouTube, desigur, dar acesta face parte dintr-un conglomerat mult mai mare decât Facebook. E mai greu să dispară Google și milioanele de servere din întreaga lume decât un software, cum este site-ul lui Zuckerberg. Chiar și în eventualitatea în care YouTube se va închide  clipurile tale vor putea fi salvate.

Desigur, și Facebook are opțiunea de a salva datele din sistemul lor închis, dar cine are răbdare să-și salveze milioane de status-uri vechi și poze pierdute în arhivă? Tu ți-ai salvat informațiile din MySpace când acesta a murit s-a transformat? Dar din Hi5?

3. Facebook îți cere bani. YouTube îți dă bani.

Știai că maxim 10% din cei care au dat LIKE paginii tale chiar văd ceea ce scrii? Pentru ca mesajul/poza/melodia ta să ajungă la toți oamenii din rețeaua TA :-/ trebuie să plătești. Și lucrurile vor fi din ce în ce mai scumpe pe Facebook.

De fapt, ca să fiu sincer până la capăt cu tine: ai muncit mai mulți ani pentru a-ți crea o comunitate de fani care de fapt nu este a ta, este a Facebook-ului! Acum trebuie să plătești pentru a putea comunica și a putea promova muzica ta!

Pe YouTube în schimb există programul YouTube Partner prin care câștigi bani din difuzările clipurilor tale. E cu totul altă abordare, nu e așa?

Agențiile de publicitate și clienții din România urmăresc cu atenție dezvoltarea rețelelor sociale iar artiștii de succes sunt cei care dezvoltă [și devin!] adevărate canale de distribuție digitală. Devin poluri de atenție, de interes. Artiștii devin proprii lor directori de posturi radio-TV! Cel mai bun exemplu din România este trupa BUG Mafia al cărui canal YouTube depășește 330.000 de fani și care înregistrează milioane de vizualizări PE LUNĂ. Adică mai mulți ascultători BUG Mafia pe YouTube decât ascultători pe toate radiourilor românești la un loc [KissFM+ZU+21+ProFM]!

Iată cum Internetul [YouTube în special] a devenit pentru cei trei rapperi români un business serios și o sursă importantă de venituri!

Importanta YouTube pentru artiștii debutanți

Iată videoclipurile muzicale cele mai populare în România în anul 2013:

1. Andra – Inevitabil va fi bine

2. Florin Salam – SAINT TROPEZ

3. Naughty Boy – La La La ft. Sam Smith

4. Shift feat. Marius Moga – Sus pe toc

5. Grasu XXL feat Ami – Deja Vu

6. Vescan feat. Kamelia – Piesa mea preferata

7. Connect-R – Da-te-n dragostea mea

8. Susanu feat. Florin Salam – Esti bomba

9. Puya si Don Baxter – Baga Bani (Special Guest Connect-R)

10. Nicole Cherry – Memories

Andra, Puya și Connect-R sunt artiști de mare succes, având sprijinul marilor case de discuri și a celor mai importante televiziuni din România, dar Florin Salam nu este difuzat de niciun radio main-stream și se bazează aproape exclusiv pe word of mouth și YouTube pentru a se promova.

Avem în top și artiști debutanți precum Vescan și Nicole Cherry care au dat lovitura în topurile comerciale abia DUPĂ ce au atins milioane de vizualizări pe YouTube. În cazul lor YouTube nu este doar cel mai important canal de promovare, ci a fost și singurul ajutor la început!

Nicole Cherry

Importanta YouTube pentru artiștii la început de drum se vede din topul de mai sus: cu cât ai mai multe vizualizări online cu atât devii mai cunoscut (și) în offline. Un bun loc de pornire pentru un artist nou, semnat la o casă de discuri sau chiar dacă este pe cont propriu:

Cătălin Muraru (CEO Roton Music) a completat că YouTube este “o apariţie foarte importantă în mediul de afaceri”, în timp ce Dan Popi (CEO Cat Music) a spus că reprezentanţii Cat Music încearcă să trateze YouTube “ca pe ceva foarte diferit de un coş de gunoi”. “În sensul că suntem foarte selectivi la ceea ce urcăm acolo. Cred că YouTube-ul este noua televiziune muzicală şi, la fel cum telespectatorii se îndepărtează de un canal care e aşa şi aşa, la fel părăsesc şi canalul de YouTube dacă el este cu un conţinut neomogen, din punct de vedere al calităţii”, a explicat acesta. (via ZF.ro)

Un ultim argument [pe care îl voi dezvolta într-un articol separat] este cel legat de SEO – Search Engine Optimization. Avem trinitatea Google Search – Google Plus – YouTube care a crescut în importanță anul acesta fără tam-tam, undeva sub radar.

Dar despre importanța G+ în cariera unui artist voi vorbi în alt articol, în săptămânile viitoare!

———————————————————–

Noi la agenția digitală HYC suntem conștienți de importanta YouTube.

Din acest motiv credem că mai importante decât LIKE-urile de pe Facebook sunt vizualizările și abonații de pe YouTube. Noi știm că, spre deosebire de alte canale Social Media, succesul YouTube se transformă aproape întotdeauna în difuzări pe radiourile și televiziunile main-stream, în concerte și contracte de sponsorizare.

Adică în BANI.

Foto: physorg.com, Libertatea.ro

.

One response to “Florin Grozea: Importanta YouTube in cariera artistilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.